UTP KABLO
|
UTP kablolarda, 4 çift kablo plastik kılıfla kaplanmıştır. Günümüzde yerel alan ağ kablolamasında en yaygın olarak kullanılan kablo türü UTP dir.
STP kablolar ise UTP kablolara ek olarak plastik kılıftan önce bir dış iletken tabaka ile kaplanırlar. Bu sayede ortamdaki elektromanyetik parazitlerden etkilenmezler. Ancak STP kablolarda dikkat edilmesi gereken bir husus ise bu dış iletkenin topraklanmasıdır. Dış iletkenin topraklanmaması halinde bu iletken parazitlere davet çıkarmaktadır.
FTP kablolarda ise STP kablolara ek olarak her çift kabloyu saran bir iletken daha vardır. Bu sayede çiftlerin birbirlerinden etkilenmesi engellenir.
Günümüzde toplam 9 ayrı çeşidi vardır. Bunlar kategori 1, 2, 3, 4, 5, 5e, 6, 6a ve 7 olarak adlandırılır. Uluslararası standartlarda en fazla 110 m kullanılması önerilir. 110 m'yi aşan uzunluklarda fiber kablolar tercih edilir.
UTP kablolarda RJ45 sonlandırması yapılırken dünyada T568A ve T568B adı verilen standartlar kullanılır.
T568A
yeşilbeyaz-yeşil-turuncubeyaz-mavi-mavibeyaz-turuncu-kahverengibeyaz-kahverengi
T568B
turuncubeyaz-turuncu-yeşilbeyaz-mavi-mavibeyaz-yeşil-kahverengibeyaz-kahverengi
UTP Kablo Çeşitleri
- Cat 1: Kullanım alanı telefon iletişimi ve zil teli gibi zayıf akım sistemleri
- Cat 2: 4 Mbit/s hızında işlev görecek network sistemlerinde kullanılır.
- Cat 3: T568-B standardında sonlandırılır. 16 MHz lik bir frekans geçişi sağlayabilir.Saniye de 10 Mbit lik bir veri gönderebilir.Günümüzde Cat 1 in yerini almıştır ve IP telefon olmayan hatlarda telefon kablosu olarak kullanılır.
- Cat 4: 20 MHz'lik bir frekans geçişine elverişlidir. saniyede 16 Mbit lik veri taşır.
- Cat 5: Günümüzde en çok kullanılan UTP kablo türüdür. 100 MHz lik bir frekans geçişine elverişlidir. Saniyede 100 Mbit lik veri taşır. 1000BASE-T gigabit ethernet sistemlerinde tercih edilir. 90 m üzerinde kullanılması tavsiye edilmez.
- Cat 5e:Cat 5'e göre daha dayanıklı ve uzun ömürlüdür.110 m 'ye kadar kullanılabilir. Strandet ve sert damarlı olmak üzere 2 türü vardır.Strandet kablo daha çok patch kablo yapımında tercih edilir.Yapısı yumuşak olduğu için uzun metrajlı kablolamalarda bükülme ve kıvrılma özelliğinden dolayı kullanılmaz.
- Cat 6: 250 MHz lık bir frekans geçişine elverişlidir.günümüzde cat5 ve cat5 e nin yerini almaktadır.saniyede 1 gb lik bir veri taşıma özelliğine sahiptir.
- Cat 6a: 500 MHz lik bir veri geçişine elverişlidir. 1 gb ve daha üstü veri iletiminde tercih edilir.Kablo kesiti cat 5 ve cat 6 ya göre daha kalındır.
- Cat 7: Aslında STP (Shielded Twisted pair)olarak üretilen bu kablo teknolojik gelişme ve ihtiyaçlara göre UTP olarakta üretilmeye başlanmıştır.Ancak kullanım alanları çok düşüktür.Gerek kesit kalınlığı gerekse çok güç gerektiren durumlarda topraklama gerekliliği bu kablonun UTP olarak kullanım alanlarını kısıtlamıştır.
Günümüzde Cat5, Cat5e ve Cat6 kabloları aynı anda hem telefon hem veri iletimi için en çok kullanılan kablolar özelliğini taşımaktadır.
8 damarlı bir UTP kabloda T568B standardına göre 1, 2, 3 ve 6.damarlar (turuncubeyaz-turuncu-yeşilbeyaz-yeşil) veri iletimi için, 4 ve 5. damarlar (mavi-mavibeyaz) ise telefon hattı için kullanılır. 7 ve 8. damarlar (kahverengibeyaz-kahverengi) yedektir.
Cross Kablo
UTP kablolarda cross kablo yapımı kablonun bir ucunun T568A diğer ucunun T568B standardına göre çakılmasıyla yapılır. Ayrıca UTP kablosunu telefon kablosu olarak kullanmak istersek mavibeyaz-mavi kabloyu jak'a takmamız yeterli olacaktırUTP KABLO UÇLARIN BAĞLANMASI (VİDEOLU ANLATIM)
Not: Normal Bağlantıda Her İki Tarafa T568B renk sıralaması uygulanır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder