3 Ekim 2012 Çarşamba

13 köyün halkından çağrı: Karaburun'a kıymayın


İzmir'in Karaburun ilçesine bağlı 13 köyün halkı, zeytin ağaçlarının arasında mıcır ve mermer ocağına izin verilmemesi için eylem yaptı.

Karaburun ilçesi ve Mordoğan Beldesiyle Ambarseki, Eğlenhoca, Yayla, İnecik, Saip, Bozköy, Salman, Seki, Kösedere, Tepeboz, Haseki, Küçükbahçe ve Sarpıncık köylerinden çoğunluğu kadın ve genç kızlardan oluşan bin kişi, ellerinde pankartlarla 2 kilometre kadar yürüdü. "Başka Karaburun yok" temasıyla doğanın ve yörenin çiçek, zeytin, üzüm gibi özel ürünlerin, taş ve mermer ocağının faaliyetine izin verilmesi halinde geleceğinin olamayacağını savunan pankartlar taşındı.
KATILIMCILARA İKRAM
CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, Karaburun Belediye Başkanı Serdar Yasa, İl Genel Meclisi Üyesi Mustafa Ünsal, Kösedere muhtarı Mehmet Özduran, Karaburun Kent Konseyi sözcüsü Hüsnü Dilli, Karaburun Kent Konseyi Üyesi Emin Yazıcı, konuyu yargıya taşıyan Hüseyin Çelikol konuşmalarında Yarımada'nın geleceğinin korunmasını istedi. Karaburun Kent Konseyi tarafından düzenlenen eylem öncesi Kösedere Muhtarlığı katılımcılara lokma, keçi peyniri ve zeytin ikramı yaptı.
Dünyada eşine rastlanmayan, yöreye has hurma zeytininin kökünün kurutulacağını savunan Karaburun Belediye Başkanı Serdar Yasa şöyle konuştu: "Bütün köylerimiz çok özel. Karaburun'a özgü, tuzsuz olduğu gibi yenilebilen bir zeytinimiz, nergisimiz yok olmasın. En erken enginar, en erken mandalina buradan çıkıyor. Denizinden kefali, defnemiz, kekiğimiz yok oldu, razaki üzümümüz kalmadı, ipekçilik bitti. Kalanları da bitirmeyin. Geleceğimizi karartmayın. Zeytinciliğin Islahı Kanununa göre zeytin ağaçlarına 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikasından başka tesis yapılamaz. Kanunu var, kanuna karşı mıcır ocağına, mermer ocağına nasıl izin verilir."
Kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder